Een daverend succes. De onzichtbare vriend en vijand van elke wielrenner liet zich gelden. Over de  open vlaktes van de polders was hij nadrukkelijk aanwezig maar een wielrenner rijdt zo hard als de wind haar voert of hem remt. Dit spel zal nooit anders zijn en geeft de sensatie van snelheid en de voldoening van de fysieke inspanning. De bulderbaan die wij kennen als de Lange Biesakkerweg werd onderbroken door de pitstop om bij te tanken. Hier landen de vliegers en stijgen de piloten vervolgens weer op. De vlucht werd voortgezet naar de volgende lus. In gesloten formatie, mannen, vrouwen, mannen en vrouwen. Adelaren die rondcirkelen om de laatste duikvlucht in te zetten naar het NLC.

Daar wachtte het tweede deel van 8HW Tourcyclo. De epiloog van het gebeuren wat zich afspeelde over stroken asfalt van de dijk- en polderwegen. De buit werd daar verdeeld en gevierd. Gooi de remmen los, meisjes van de nacht. De betekenis hiervan drong niet tot iedereen meer door. Er werd al weer gespeculeerd, hoe gaan we het de volgende keer aanpakken. Ja, we houden het zo vast. Echter, het zijn dezelfde  lieden als van de Buitensluisse paardenmarkt, elk jaar willen ze ook meer en dat doen zij al 300 jaar.

Op 7 mei 2017 begonnen ca 550 wielrenners aan de 6e editie van 8HW Tourcyclo, 111 km door de Hoeksche Waard. Velen kwamen terug en over de meet. De parcoursmeester heeft op de officiele route geen achterblijvers aangetroffen en daarmee de vlag gestreken.

Het bestuur van de Stichting De Acht van de Hoeksche Waard bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan dit succes. Sponsoren en vrijwilligers in het bijzonder.