Alles is weer gladgestreken. Rimpels, vouwen en kreuken. Als het bloesje  weer kraakhelder is en de broek in de naad dan ben je weer het mannetje. De vrouwtjes zijn weer door de droger gehaald en de haartjes opgestoken. De week is weer begonnen. We doen weer wat moeten doen om verder te gaan. We kijken weer vooruit.

Maar in een moment van flash-back, heimwee en vroegtijdige nostalgie word je bevangen door onvervalste melancholie. Je voelt het nog aan je benen, je schouders en weet de oorzaak. Je hebt als een gek gereden, de eerste zware zweetdag, vliegjes binnen gekregen als een walvis die plankton verorbert. Gevlogen als een kampioensduif, totaal geobsedeerd door de bestemming die bereikt moet worden, om daar te vreten en te zuipen. Zaad. Gerst. Mout. Malle jongens. Leffe meisjes. De uitputting nabij, heb je de poort bereikt om te genieten wat je aan jezelf hebt beloofd. 600 schaduwen op fiets transformeerden langzaam weer tot normaal mens zijn. Deden samen hun ding op de zesde mei A.D. 2018.

Hoogtepunten voor een ieder verschillend, en voor allen een. Hij is na twee verschijningen al een legende. Komt op gang na twee sigaretten en een glas zoete wijn. Hij is een eilander, zeg het Tonnetje en je zegt zijn naam. Cultiveert de verschillen maar zingt ze aan elkaar. Improviseert met Coene streken. Wordtdaarbij sluw ondersteund door De Vos. Maakt zijn comeback en zal daarom altijd terugkomen, belangeloos, virtuoos. Hij is een twee-eiige eenling. De minnestreel, de troubadour, de volkszanger. Zelfs de baaierlanders houden van hem. Hij geeft ze tenminste nog enige identiteit. Ze ontvangen zijn oordeel met zelfspot, zijn wij echt zo?

Het bestuur van de stichting De Acht van de Hoeksche Waard heeft besloten nog geen datum vast te stellen voor de editie 2019. Ze zullen eerst aan dit fenomeen vragen wanneer hij kan volgend jaar. De deelnemers hebben aangegeven dit als voorwaarde te eisen voor hun deelname. anders komen ze niet fietsen, en ze willen feesten, met Arie Frans.

Iedereen bedankt dat je erbij was en voor je hulp. Ga nu maar weer verder met de week.Jullie horen weer van ons.

Namens het bestuur van het 8HW-Tourtheater.